Dan sigurnijeg interneta (Safer Intemet Day — SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta 2024. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Surfaj sigurno - Zajedno za bolji intemet” dana 06. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „međunarodni forum solidarnosti — EMMAUS” (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Vođen uspjehom prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu. Natjecanje će se sastojati od online kviza s pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta i digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web plafforme www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2024 - 06. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generirati pobjednike kviza među djecom koja su točno odgovorila na 80% i više pitanja, te potom objaviti pobjednike i osvojene nagrade.

Svi pristupi kvizu će biti kodirani, te će u cilju zaštite osobnih podataka djece pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom, uz navođenje škole pobjednika na online platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini, kao i na Facebook i Instagram profilu „Sigurno dijete".

Djeca se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na online platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini - www.sigurnodijete.ba. I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu i za pobjednike kviza osigurali vrijedne nagrade.

Uputstvo za djecu:

Surfajmo zajedno - Zajedno za bolji internet! Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

Što trebam uraditi?

1) Posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;

2) Dana 06. februar/veljača 2024. godine od 09:00 - 19:00 sati posjetiti web stranicu www.sigurnodijete.ba i registrirati se za kviz;

3) Zabilježiti svoj jednistveni kod pristupa kvizu;

4) Riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;

5) Osvojiti jednu od vrijednih .

Tko je online

Imamo 164 gostiju i nema članova online

Statistika

Korisnici
2
Članci
196
Broj prikaza (hitova) članaka
359751

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar
Trg hrvatskih velikana bb, 
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina

Tel: 
+ 387 36 318 451

Email: 
treca.os.mostar@gmail.com

Web: 
www.trecamo.ba

Idi na vrh